Icon euro een 2

Hervorming van de patrimoniumtaks: correcte aangifte tegen 31 maart!

Jaarlijks betalen (internationale) vzw’s en (private) stichtingen een patrimoniumtaks, ook wel de taks tot vergoeding der successierechten genoemd. Dit is een belasting ter compensatie van de successierechten die in het geval van een rechtspersoon niet geheven kunnen worden. Met ingang op 1 januari 2024 werd deze patrimoniumtaks grondig hervormd.

Lees meer
Icon grafiek 3

Een energiebesparende investering gedaan? Vraag voor 31 maart je attest aan!

Om bedrijven aan te moedigen om te blijven vernieuwen en dus te investeren, voorziet België een fiscale stimulatie onder de vorm van een investeringsaftrek. Ook voor investeringen in 2023 kan je nog steeds onder voorwaarden een investeringsaftrek van 8% genieten. Was dat echter een energiebesparende investering, dan kan je nu ook een verhoogde investeringsaftrek krijgen van 20,5%. Hiervoor zal je vóór 31 maart een attest moeten aanvragen.

Lees meer
Icon biljetten 2

Uitbreiding flexi-jobs in 2024

Het flexi-job systeem zorgt er al sinds 2015 voor dat bepaalde werknemers en gepensioneerden de kans krijgen om fiscaal voordelig een centje bij te verdienen. Dit was echter beperkt tot bepaalde sectoren. Met ingang op 1 januari 2024 zijn enerzijds deze sectoren uitgebreid en anderzijds strengere voorwaarden opgelegd. We geven een overzicht.

Lees meer
Icon percentage 3

Kosten e-invoicing voor 120% fiscaal aftrekbaar

Vanaf 1 januari 2026 zijn alle ondernemingen verplicht om elektronisch te factureren (B2B-relatie), ook wel e-invoicing genoemd. Vandaag de dag hebben sommige ondernemers al de mogelijkheid om digitaal te factureren via hun huidige softwarepakket. Voor ondernemingen die een nieuw softwarepakket moeten aankopen, zijn hun kosten voor 120% fiscaal aftrekbaar.

Lees meer
Icon grafiek 5

E-invoicing verplicht vanaf 2026

Vanaf 1 januari 2026 zijn alle Belgische ondernemingen verplicht om digitaal te factureren (B2B-relatie), ook wel e-invoicing genoemd. Deze verplichting werd in het leven geroepen om btw-fraude te bestrijden en de administratieve lasten voor bedrijven te verminderen.

Lees meer
Icon spaarvarken 1

Pensioensparen in 2024: verhoogde maximumbedragen en hun fiscaal voordeel

Met de start van het nieuwe jaar komen er ook op fiscaal vlak enkele veranderingen. Zo zijn de maximumbedragen voor pensioensparen ook gestegen. Welk maximumbedrag kiezen we nu het beste vanuit een fiscaal oogpunt? Wat is de fiscale valkuil van het pensioensparen?

Lees meer
Icon doel 2

Trap niet in de val van schijnzelfstandigheid

Het verbod op schijnzelfstandigheid. Je hebt het misschien als eens gehoord in de wandelgangen. Maar wat betekent dat nu concreet? Welke gevolgen brengt dat mee voor jou als zelfstandige of als werkgever? We bespreken hieronder de criteria waarop dit bepaald wordt én de gevolgen als er toch schijnzelfstandigheid ontdekt wordt.

Lees meer
Icoon percentage roze 1

Controleer of je aannemer fiscale of sociale schulden heeft vooraleer je hem betaalt

Als zelfstandige of als vennootschap doe je ook wel eens beroep op een aannemer voor het uitvoeren van werken in je praktijk of handelsruimte. Voor je overgaat tot betaling moet je nagaan of de betrokken aannemer geen fiscale of sociale schulden heeft. Indien de aannemer schulden heeft, geldt er een inhoudingsplicht.

Lees meer
Icon grafiek 2

Wijzigingen in de btw-procedure vanaf 2025

Op 23 maart 2023 werd de wet tot modernisering van de btw-ketting en van de inning van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen gepubliceerd. Hierdoor worden vanaf 2025 enkele wijzigingen aan de btw-wetgeving doorgevoerd die de modernisering en vereenvoudiging van de verwerking van de periodieke btw-aangiften beogen. We geven hieronder een woordje uitleg bij alle komende hervormingen.

Lees meer
Icon service starters guidance

Studentenhuur: einde contract - automatisch of met opzeg?

Met de start van het nieuwe academische jaar, staan veel ouders voor de vraag of het huurcontract van het studentenkot van hun kind automatisch eindigt na dit jaar of dat er specifieke opzegregels gelden, vergelijkbaar met reguliere woninghuurcontracten. De regels variëren echter per gewest in België. Hieronder bekijken we de specifieke regels rond opzeg van studentenhuurcontracten in de verschillende regio's.

Lees meer
Icon juridische begeleiding 4

Breng tijdig de statuten van je vennootschap in overeenstemming met het WVV!

In 2019 werd het “oude” Wetboek van Vennootschappen vervangen door het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (afgekort het “WVV”). Hierdoor zijn de meeste vennootschappen verplicht hun statuten aan te passen en dit voor 01/01/2024. Die deadline nadert dus al snel!

Lees meer
Icon biljetten 1

Vanaf 1 september: eerste herinnering onbetaalde factuur gratis

Wie heeft het nog niet voorgehad? Een factuur vergeten te betalen en er zijn bij de eerste herinnering meteen extra kosten. Vanaf 1 september wordt die eerste herinnering voor consumenten gratis. Ook als ondernemer moet u dus opletten en de regelgeving correct volgen vanaf 1 september.

Lees meer